Splavarenje Ibrom Spust bez granica

Splavarenje Ibrom Spust bez granica
Termin: 08-07-2017 - 09-07-2017 / Jul
Mesto: Raška
Vrsta: Sportske i rekreativne

Rang: regionalna
Kat:
Info:

SPUST BEZ GRANICA - manifestacija koja je započeta 2004. godine i koja predstavlja splavarenje gornjim tokom reke Ibar od Jerinja na Kosovu i Metohiji  opština  Leposavić do ušća reke Raške u Ibar opština Raška, a sve u podnožju Kopaonika na 30 minuta od našeg turističkog centra

U početku manifestacija je imala skroman broj učesnika da bi već nakon treće godine prerasla u manifestaciju od značaja za obe opštine. Broj posetioca i učesnika se povećavao iz godine u godinu a ideja manifestacije sa svojim sadržajima širila se širom sveta, što se čini upravo i ove godine. Različiti stranci  koji su boravili kroz različite misije na Kosovu i Metohiji pozitivno su ocenili naše delovanje i sa oduševljenjem pričali o ovom splavarenju upravo kao pozitivnom potencijala na ovom prostoru koji su videli. 

Promotivnim žurkama u različitim mestima Srbije pre samog splavarenja  sprovodili smo akcije upoznavanja lokalnog stanovništva sa našom idejom čime smo upravo zainteresovali mlade iz različitih opština na okupljanje i druženje. Manifestacija je upravo obogatila kulturna dešavanja u obe opštine (Rašku i Leposavić) čime je stvorena dobra osnova za lepe letnje turističke priče.

Prostor na kome se dešava sve ima izuzetnu lepotu I potencijale za svakog po nešto: bazen, sportski teren, jezero bogato ribom i reku Ibar. Ovakva lokacija sigurno može udovoljiti I najprobirljivijem posetiocu. 

Gostoprimstvo i ljubazbost meštana predstavlja posebnu priču. Na samom kampu postoji mala kafanica gde je moguće kupiti jelo i piće, a u blizini je maleno selo sa prodavnicom, ali i sa ljubaznoim domaćinima od kojih možete dobiti što god zatražite, po starom dobrom srpskom običaju. U svakoj kući će Vas dočekati topla dobrodošlica što ćete videti na svakom koraku. Nijedan domaćin Vas neće pustiti bez tople dobrodošlice u vidu dobre domaće rakije, slatkog od domaćeg voća i domaće kafe. 

Kamp predstavlja pravu uvertiru spustu, mnogi kamperi dođu na mestu starta danima pre, kada zajedno sa organizatorima pripreme kamp i podgreju atmosveru. 

Na dan splavarenja ostvaruje se vrhunac bezgraničng druženja svih splavara što dodatno pospešuje i adrenalin koji nastaje spuštanjem  brzacima reke Ibar.  Zdrava atmosfera koja svuda vlada samo se preliva u reku Ibar i u čamcima koji talasima Ibra nose razdragane splavare.

Organizatori poučeni sa iskustvima iz splavarenja gde su bili učesnici trude se da svakom učesniku Spusta bez granica podele džakove za odlaganje smeća, jer je očuvanje eko sistema jos jedan od primarnih ciljeva ove manifestacije. 

Manifestacija je kod stanivništva pospešila i mnoge ekonomske interese vezane za bavljenjem turizmom, što je i dodatni doprinos manifestacije. Želja svih organizatora je da se daljim povećanjem kvaliteta manifestacije, sa očuvanjem i širenjem njene ideje, poveća i turistička ponuda ovog kraja, kao i broj turista željnih letnje avanture. 

 

Kontakt:Milosavljević  Srboljub  0658623161 spustbezgranica@hotmail.com   www.spustbezgranica.org

 

 

 

 

Ostavi komentar:


Vaši komentari:

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook