KARNEVAL MAJSKIH VEČERI (Crna Gora)

17 APR 2018 KARNEVAL MAJSKIH VEČERI (Crna Gora)

Manifestacija pod nazivom - KARNEVALSKE MAJSKE VEČERI održaće se u Budvi - prestonici crnogorskog turizma, trajaće od 26. aprila do 06. maja 2018.g., i objediniće niz raznovrsnih dešavanja.  

U želji da što kvalitetnije i lepše ozvaniči početak još jedne uspešne turističke sezone, Turistička organizacija opštine Budva, uz podršku nevladinih organizacija i lokalne samouprave, pripremila je za sve goste Budvanske rivijere raznovrstan program tokom prve nedelje maja. Budvanski karneval je ponovo zaživeo u proleće 2001. godine, kao jednodnevni događaj pod nazivom "Proljećna noć pod maskama". Želja organizatora, udruženja "Feštađuni", bila je da se u Budvi obnovi deo nekadašnjih običaja "maškaranja" koji je postojao do Drugog svetskog rata.

Tokom prethodnih šesnaest godina manifestacija se dopunjavala I obogaćivala dodatnim događajima, da bi ove, 2018. godine prerasla u sedmodnevni KARNEVAL MAJSKIH VEČERI koji će okupiti više od  hiljadu učesnika karnevala I nekoliko hiljada posetilaca.  

Abrum - poziv na Karneval, takođe je jedan od autentičnih budvanskih običaja I po njemu se budvanski karneval umnogome razlikuje I izdvaja od drugih. "Brumanje" je izraz koji primorci koriste kada mame ribu - tako što u more bace raskvašeni hleb ili drugu hranu, oko koje se skupi jato, koje je onda lakše upecati na pendulu (udicu koja se vuče rukom) ili štapom. Od reči "brumanje" nastao je naziv "abrum" ili "bacanje mamca" - da se dođe na "maškaranje", karneval.  

Prvo veče, Feštađuni sa svojim prijateljima (grupama I muzičarima) obilaze Stari grad I pozivaju ispod prozora Starograđane da siđu i da im se pridruže, a zauzvrat ovi pripremanju posluženje za "abrumaše". Od kuće do kuće, od kafane do kafane, tako se obiđe I Stari grad I okolina.  Abrumaši tako najavljuju Veliku međunarodnu povorku koja narodnog dana, uz ples I muziku obilazi Budvu.  

PROGRAM:

Nedjelja, 29.april

22:00 - Koncert Nine Žižić (mala bina pored hotela „Majestic")  

Ponedjeljak, 30.april

22:00 - Koncert grupe „Perper" (mala bina pored hotela „Majestic")  

Utorak, 1.maj

20:00 - Abrum (poziv na Karneval)

22:00 - Samba plesačice „Mantock centra" (glavna bina)

22:30 - Koncert benda „The Grupa" (glavna bina)  

Srjeda, 2. maj

20:00 - Velika međunarodna karnevalska povorka (Glavna pošta - Mediteranska - Stari grad)

22:30 - Koncert „Dejan Petrović Big Band" (glavna bina)   

Četvrtak, 3. maj

19:00 - Defile folklornih društava (Tre canne - Trg ispred Starog grada)

19:30 - Folklorne igre (glavna bina)

22:00 - Koncert „Etno grupa Zora"  

Petak, 4. maj

19:00 - Folklorne igre (glavna bina)

22:00 - Koncert „The Grupa & Nevena Božović" (glavna bina)  

Subota, 5. maj

21:00 - Koncert budvanske gradske muzike (evergreen) - (glavna bina)

22:30 - Koncert - Toni Cetinski  

Nedjelja, 6. maj

10:00 - Dječija karnevalska povorka (Hotel „Budva" - glavna bina)

12:30 - Koncert „Dječiji hor D - moll"

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook